MAKEDONYA HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

 

MAKEDONYA HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER
Makedonya Cumhuriyeti Balkan Yarımadası’nda yer almaktadır. Makedonya’nın güneyinde Yunanistan, doğusunda Bulgaristan, batısında Arnavutluk, kuzeyinde ise Sırbistan-Karadağ yer almaktadır. Makedonya Cumhuriyeti’nin yüzölçümü 25.713 km2 olmakla beraber nüfusu 4.760.000’tır. Ülkenin resmi dili Makedoncadır. Para birimi ise Makedonya Dinarı (MKD)’dır. Makedonya’nın başkenti Üsküp’te tüm nüfusun 1/3’ü bulunmaktadır. Aşağıdaki resimde görüldüğü gibi; Üsküp Makedonya Cumhuriyeti’nde bulunan tek büyük akarsuyu olan Vardar Nehri’nin iki tarafında da kurulu olan bir şehirdir. Bu yakaların bir tarafında Arnavutlar ve Müslümanlar yaşarken diğer tarafında ise Ortodoks Hıristiyanlar yaşamaktadır.

Tüm ekonomik ve kültürel faaliyetler Başkent Üsküp’te yoğun bir tempoda devam etmektedir. Makedonya Cumhuriyeti’nin kalbinin attığı Üsküp’te yaşam da bir o kadar kolay ve rahattır. Gerek sokakları gerek mimari yapısı gerekse insanlarının sıcakkanlı ve güler yüzlü oluşuyla Makedonya’da Türkiye’den izler görmek mümkündür. Mütevazı yapıları, dar ve taşlı sokakları, eski tip evleriyle Türkiye’de bir şehirde geziyor gibi hissetmek mümkündür. Makedonya Cumhuriyeti’nde yer alan tarihi eserler Osmanlı Türk Kültür ve geleneklerinin tarihi dokusunu yansıtmaktadır. Makedonya sokaklarında gezerken adeta tarihte bir yolculuk yapmış hissi uyanmaktadır. Makedonya ulaşım imkânları olarak gelişmiş bir ülkedir. Ulaşım genel olarak 10.591 km uzunluğunda olan karayolları ile yapılmaktadır. Başkent Üsküp’e havaalanı 22 km uzaklıkta bulunmaktadır.

Ülkede 693 km’lik bir demiryolu bulunmakla beraber demiryolları Üsküp merkezine 2 km uzaklıkta bulunmaktadır. Ayrıca şehirlerarası otobüs terminali ve şehir içinde taksiler de bulunmaktadır.  Makedonya’da karasal iklim hâkimdir. Yazları sıcak ve kurak kışları ise soğuk ve yağışlıdır. Kış mevsiminde ortalama sıcaklık 1’C ve yaz aylarında ortalama sıcaklık ise; 30’C’dir. Makedonya’da kar yağışı Aralık ve Mart aylarında rastlanmaktadır. Bölgede Ekim ve Aralık aylarında yağmur ve sis hâkimdir. Makedonya her mevsimde gezilebilecek yaşanabilecek bir ülkedir. Makedonya’da bulunan “Türk Çarşısı”  (Old Bazaar) gezilip alışveriş yapılacak keyifli bir mekân olarak ön plana çıkmaktadır.  Türk Çarşısı ismini; esnafların çoğunun Türk olması, çarşıda genel olarak Türkçe konuşulması ve Anadolu’daki çarşılara benzemesi sebebiyle almıştır.


Türk Çarşısı içerisinde birçok tarihi eser, camii, hamam ve Türk evleri bulunmaktadır. Başkent Üsküp’te bulunan bir diğer tarihi yer ise müze haline getirilen eski tren istasyonudur. Bu eski tren istasyonunu gezerken tarihten izler bulmak mümkündür. Yine Başkent Üsküp’te bulunan “Üsküp Kalesi” ise yıkık dökük virane görünüşünden kurtulmuş, yenilenmiş haliyle göz doldurmakla beraber ziyaretçilerine manzarasıyla da görsel şölen yaşatmaktadır. Üsküp’ün en bilinen en önemli eserlerinden biri olan Taş Köprü 15. yy.da Sultan I. Murat döneminde inşa edilmiştir. Taş Köprü; 13 gözlü ve göz alıcı mimari yapısıyla bilinen bir eserdir. 1963 yılındaki büyük depreme rağmen % 80’i yıkılan Üsküp’te ayakta kalmayı başarmış sağlam bir yapıdır.


Yahya Kemal Beyatlı gibi büyük bir şairimiz Üsküp şehrinde dünyaya gelmiştir. Ünlü şairimiz Üsküp şehri için “Fatih devrinin evliya mezarlığı” ismini takmıştır. Bu ismi vermesinin sebebi ise Üsküp’te türbelerin çok sayıda olması ve burada çok fazla sayıda bulunmasından kaynaklanmaktadır.
Makedonya’da sadece Makedon halkının değil aynı zamanda Arnavut ve Türk kültürünü de sentezlemiştir. Bu kültürler sıralanacak olursa ağırlık olarak Makedonlar, 2. Etnik grup ise Arnavutlar ve 3. grup ise Türkler olarak ön plana çıkmaktadır. Makedonya’da halk arasında bir ayrımcılık yaşanmamakta Hıristiyan ve Müslümanlar dostça yaşamaktadırlar. Makedonya mutfağına bakıldığı zaman; en sevilen tatlı “kaymakçına” , en sevilen salatalar da “Yugoslav Salatası” ve “Köprülü Salatası” olarak bilinmekle beraber ana yemek olarak da “Makedon Yahnisi” ön plandadır. Üsküp’te dağlık bir yerleşim olduğundan dolayı hayvancılık gelişmiş durumda olmakla beraber engebeli olması sebebiyle sebzecilik kısıtlı olarak yapılabilmektedir. Bu nedenle çoğunlukla et yemekleri yapılmakta ve et bol olduğu için gayet ucuza et yemeği yemek mümkün olmaktadır. Ayrıca Ohri Gölü’nde tutulan alabalıklar da Makedonya’da en çok tercih edilen yemek seçeneği olarak görülmektedir.
Makedonya’da okumak bir insanın hayatına birçok artı katmaktadır. Öncelikle Makedonya’nın o sakin, tarih kokan, huzurlu sokaklarında yaşamak, O sokaklarda gezerken kendi kültürümüzden izler bulmak ve yeni bir ülkeyi yeni bir şehri ve en önemlisi yeni bir kültürü yaşamanın verdiği muhteşem hisleri yaşayarak başlamaktadır her şey. Daha sonrasında bu şehirlere, kültüre, mutfağına alışmak, yeni yerler keşfetmek, kendini Türkiye’de hissetmeye başlamak duygularıyla birlikte alışma dönemi başlamaktadır.          Makedonya’nın Balkan yemeklerine, Balkan müziklerine ısınmak, Makedonya’da yaşayan yerli halkın adet, gelenek görenekleri öğrenmekle devam etmektedir. Ayrıca Makedonya’ya kendileri gibi farklı ülkelerden okumak için gelen diğer öğrencilerin ülkeleri hakkında bilgi edinip, o ülkelerin kültürleri ve dillerini öğrenmek gibi de büyük bir katkısı bulunmaktadır.

Farklı dillerden farklı etnik kökenlerden gelen insanlarla anlaşabilmenin yolu o dili bilmekten geçmektedir. Bu nedenle yabancı dili öğrenmenin en kolay ve en kalıcı yolu, o dilde konuşan insanlarla konuşabilmek zorunluluğu, kendini ifade edebilme gereksinimi yaşanmasıdır. Böyle bir durumda karşısındaki insana kendisini ifade edebilmek ve karşısındakini de anlayabilmek için o dili öğrenme mecburiyeti doğmaktadır. Ayıca yeni arkadaş çevresi edinerek kültürel anlamda ve sosyalleşme manasında da kişi gelişim sağlamaktadır. Arkadaş edinerek çeşitli sosyal, sanatsal, sportif faaliyetlerde bulunup kendilerine hobi edinilecek birçok aktiviteyi de içerisinde barındıran Makedonya’da arkadaş gruplarıyla zaman nasıl geçiyor anlaşılmamaktadır.
Üniversite içerisinde ve şehir merkezlerinde kültür sanat, eğlence, spor gibi aktivitelerin geçirilebileceği tesisler bulunmaktadır. Öğrenciler derslerinden arta kalan zamanlarda buralarda vakit geçirip kişiliklerine uygun aktivitelere yönlenmekte ve kendilerine hobiler bulmaktadır. Makedonya’da bu aktiviteler için çeşitli sosyal gruplar bulunmaktadır. Öğrenciler bu gruplara dâhil olup faaliyetlerde bulunup boş zamanlarını dolu dolu geçirebilmektedirler.


 Makedonya’daki üniversitelerde bulunan akademik kadrolar alanlarında uzman, kaliteli ve saygın kişiler olmakla beraber, Makedonya’daki üniversiteler de dünyaca bilinen, prestijli ve itibarlı okullar olarak göze çarpmaktadır. Makedonya Cumhuriyeti’nde üniversite okumak ayrıcalık ve özel bir durumdur. Çünkü Makedonya’da Türkiye’de olduğu gibi sınav stresi olmadan öğrenciler cüzi bir miktar karşılığında istedikleri bölümü okuyabilme ayrıcalığını yaşamaktadırlar.
Türkiye’de yıllarca üniversite sınavlarına hazırlanıp bunun sonucunda da istedikleri bölümü kazanamayan binlerce öğrenci bulunmaktadır. Hem de ülkemizde yüksek harç paraları verilerek istemedikleri bölümü okuyan öğrenciler de bir hayli fazladır. Tüm bu olumsuzlukların yerine, Makedonya’da istedikleri bölümü çok daha az maliyetlerle okuyabilecekleri gerçeği bulunmaktadır. Sadece istedikleri bölümü daha uyguna okumakla da bitmeyen avantajların arasında; yeni diller öğrenmek, yeni insanlar ve başka ülkelerin kültürlerini öğrenmek, çeşitli sosyal- kültürel- sanatsal- sportif faaliyetlerde bulunmak gibi avantajları da bulunmaktadır. Spor konusunda çok fazla aktivite düzenlenmektedir, Sportif faaliyetler için tesisler kurulmuştur. Bu faaliyetler arasında; futbol, basketbol, voleybol, tenis, satranç gibi gözde sporlar başta gelmektedir.
Üniversite bünyesindeki spor tesislerinde arkadaş gruplarıyla sportif faaliyetlerde görev alan öğrenciler bu aktiviteler sayesinde hem sağlıklı bireyler olacak hem de bu aktivitelere katıldığı için sosyalleşeceklerdir. Ayrıca bu tip faaliyetlerde yer alan kişilerin karakterlerinde de bir özgüven artısı oluşmakta ve daha sonraki çalışma hayatlarında da karşılarına çıkacaktır. Ayrıca Makedonya’da üniversitelerde zengin kültürel arşive sahip kütüphaneler de bulunmaktadır. Her konuda kitap, dergi ve broşür gibi kaynaklara ulaşabileceğiniz kaynakları kütüphanede bulmak mümkündür. Ayrıca kütüphaneler içerisinde internet erişimi ile de kaynak taraması yapılabilme özelliği de öğrencilere sunulmaktadır.
Tüm bunların yanı sıra aynı zamanda Makedonya’da bir üniversite mezunu olunduğunda işverenlerin gözünde de diğer üniversite mezunlarından bir adım önde olacaklar. Ayrıca alınan diploma Avrupa Birliği’ndeki tüm ülkelerde de çalışabilmek için kapılar açılmaktadır. Tüm bu fırsatlardan yararlanabilmek için yapmanız gereken tek şey alanında uzman kadrosu, kaliteli hizmet anlayışıyla hizmet sunan, bu konuda itibarlı ve saygın bir danışmanlık şirket olan EuroStar Yurtdışı Eğitim Merkezi’ne başvurmak. EuroStar Yurtdışı Eğitim Merkezi, branşlarında uzman kadrosu sizlere aile sıcaklığında kucak açmaktadır.
Öğrenciler kapıdan girdikleri anda öncelikli olarak kişiliğini tanıma geleceği için gerçekten ne istediğini bilme, kariyer planlaması, hangi bölüme eğilimli olduğu ve hangi konulara yatkın olduğunu araştırıp ortaya çıkartmakla işe başlayan kadrosuyla EuroStar her anınızda yanınızda olan bir ailedir. Sadece ülkemizdeki yurtdışı işlemlerinde değil aynı zamanda Makedonya’ya gittiğinizde de her türlü soru ve sorunlarınızda yanınızda olacaktır. Yurtdışı işlemlerin karmaşık prosedürlerinden, Makedonya’da ülkeye girişteki işlemlerden orada yaşanılacak şehirler ve yurtlar hakkında bilgi araştırmaktan kurtulacaksınız. EuroStar size tüm bu avantajları sunacak, kendinizi özel ve ayrıcalıklı hissedeceksiniz.