MAKEDONYA’DA EĞİTİM
Dünyanın en genç ülkelerinden olan Makedonya, eğitim sitemi ile gençliğinin dinamizmini en güzel yansıtan ülkelerden biridir. 1991 yılında Yugoslavya’dan bağımsızlığını ilan etti. Son derece aktif bir sistemi bünyesine uyarlamayı başarmış olan ülke, özellikle üniversite öğrencilerinin sıkı bir eğitimden geçtiği ve nitelikli bir uzman olarak mezun olduğu ülkeler arasında yer alıyor.
Doğu Avrupa’da yer alan ve Balkanlar’ın en dikkat çeken ülkelerinden biri olan Makedonya eğitim alanında Yugoslavya egemenliğinde yaşadığı yakın geçmişinden gelen sistem ile Avrupa’nın eğitim sisteminin muhteşem bir sentezini ortaya koyuyor. Modern ve bir o kadar da insani değerlere önem veren bir sisteme sahip.
Yenilikçi ancak kemikleşmiş değerlerini koruyan, çağdaş ancak geleneksel yöntemlerin faydalarını da kapsayan karma bir eğitim sistemi ile öğrenci yetiştiriyor. Makedonya belki dünyanın sayılı okullarını barındıran bir ülke değil ancak sadece kendi ülkesine değil tüm dünyaya bilgili ve donanımlı bireyler yetiştiren bir ülke.
Tarihi ve kültürü ile Türklerin asla yabancılık çekmediği bu şirin Balkan ülkesinde AB standartlarına uygun bir eğitim veriliyor. Çünkü ülke Ab ile olan müzakereleri geride bırakmayı başararak resmen aday statüsünü kazandı. Bu nedenle tüm alanlarda olduğu gibi eğitim alanında da AB’nin öngördüğü seviyenin altında bir eğitim söz konusu dahi olamıyor. Makedonya’nın imzaladığı Bologna Sözleşmesi gereğince Avrupa eğitim sisteminin ana hatları bu ülkedeki eğitim sisteminin genel çerçevesini belirliyor. Dolayısıyla bu ülkede üniversite okuyan öğrencilerin aldıkları diplomalar tüm Avrupa ülkelerinde geçerli oluyor.
Ülkemizde de Makedonya’nın devlet üniversitelerinden ve özel üniversitelerinin bazılarından mezun olan öğrenciler üniversite mezunu olarak kabul ediliyor. Yani bu diplomalar YÖK tarafından da tanınıyor.
Makedonya’da eğitim veren herhangi bir üniversiteye kayıt yaptırabilmek için bazı belgelere sahip olmanız gerekiyor. Bunların başında gelen en az 2 yıl süreli pasaport, lise diplomasının aslı ve bütün yılları gösteren bir Transkript belgesinin aslıdır. Bunlara ek olarak Nüfus Müdürlüğü’nden alınacak olan uluslar arası doğum kâğıdı, 2 adet adli sicil kaydı, nüfus cüzdanı örneği, 6 adet fotoğraf ile veli tarafından verilen onaylı bir belge de alınması gerekiyor. Bu belgede velinin çocuğunun yurt dışında eğitim göreceği süre boyunca masraflarını karşılayacağı yer alıyor. Bu belgenin noter onaylı olması şart...
Tüm bu belgeleri eksiksiz bir şekilde tamamladıktan sonra bir yurt dışında eğitim danışmanlığı şirketi aracılığı ile Makedonya’da bulunan üniversitelere başvuruda bulunabiliyorsunuz. Yurtdışı danışmanlık denilince köklü, kaliteli, güvenilir bir şirket olan EuroStar Yurtdışı Eğitim Merkezi akla gelmektedir. EuroStar yurtdışı eğitimle ilgili her türlü soru ve sorununuzda sizlerin yanınızda olan aile sıcaklığı hissedebileceğiniz güvenilir bir kurumdur. Siz de bu avantajlardan yararlanmak istiyorsanız EuroStar'ın internet sitesine girip telefon numaralarından güler yüzlü çalışanlarına ulaşabilirisiniz.
Üniversite eğitimini bu ülkede alan Türk gençlerinin çoğu kendilerini hiç yabancı hissetmediklerini sıklıkla dile getiriyor. Hatta Edirne’de veya Bursa’da yaşıyormuş izlenimine kapıldıklarını, iki ülkenin kültürleri kadar kentlerinin de benzer özellikler taşıdığını çevrelerine anlatıyorlar. Bu nedenle son yıllarda Makedonya yurt dışında eğitim almak isteyen Türklerin de oldukça ilgisini çekmeye başladı.
Zira bu ülkede eğitim almanın avantajları saymakla bitmiyor. Bu nedenle gençlere hak vermemek olanaksız! Türkiye’ye sadece 1 saatlik uçuş mesafesinde bulunan ülkeye ulaşım oldukça kolay ve konforlu bir şekilde sağlanabiliyor.
Makedonya eğitim açısından dünyanın en ucuz ülkelerinden biridir. Üniversite öğrencileri rahatlıkla kendilerine ev kiralayabiliyor, yemeklerini lokantalarda yiyebiliyor ve eğitim masraflarını bütçelerini zorlamadan ödeyebiliyorlar. Otobüs ve dolmuş ücretleri ise çok düşük rakamlara tekabül ediyor. Bir üniver5site öğrencisinin aylık ulaşım masrafı 100 doları geçmiyor. Bu ülkede okumak isteyen gençlerin son derece şanslı olduklarını belirtebiliriz. Çünkü AB standartlarına uygun bir donanıma sahip olan üniversiteler, her ne kadar ülke çok genç olsa da köklü bir geçmişe sahip.
Başkent Üsküp’te konumlanmış olan Kiril Metodi Üniversitesi, 80 yıldır ülkeye kariyer sahibi bireyler yetiştiriyor. Ülkenin en gözde üniversitelerinden biri olan ST Klement Ohridski Üniversitesi, halk arasındaki adı ile Manastır Üniversitesi ise 40 yıldır ülkenin eğitim sektörünün en mühim ayağını oluşturuyor. Kısa adı UKLO olan bu okul AB için de oldukça saygın bir statüye sahip. En az hizmet verdiği kadar genç olan İştip Goce Delcev Üniversitesi 2007 yılında eğitim vermeye başladı. Ancak kısa sürede fakültelerini ve birimlerini zenginleştirerek eğitimde söz sahibi bir üniversite olmayı başardı. Bu okuldan alınan diploma ülkemizde de geçerli, YÖK bu diplomayı tanıdığını 2009 yılında açıklamıştı. Türkler bu okulun en çok Tıp Fakültesi’ne ilgi gösteriyor. Şayet Türkiye’de ön lisans programlarından birinden mezun olduysanız bu ülkede lisans tamamlama olanağınız mevcut. Özellikle teknisyenlik okuyanlar akademik olarak eğitimlerine lisans programlarını da rahatlıkla ekleyebilir ve bir süt statüye yükselebilirler. Makedonya’nın tam bir öğrenci cenneti olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü bu ülkede okumak pek çok ülkeden hatta Türkiye’den dahi daha ucuz.
Ülkemizde herhangi bir ön lisans programı için ödediğiniz miktar ile Makedonya üniversitelerinde Tıp eğitimi alabiliyorsunuz.
Makedonya’da eğitim fiyatları yıllık 600 Euro’dan 3000 Euro’ya kadar çıkıyor. Tıp, Diş Hekimliği veya Eczacılık okumak için maksimum 1400 Euro’luk bir bütçe belirlemeniz kâfi. Makedonya üniversitelerinin çoğu ana dillerinde yani Makedonca eğitim veriyor. Ülke dışından gelen öğrenciler için 1 yıllık hazırlık programı kapsamında bu dil öğrencilere öğretiliyor. Bazı okullar bu eğitimi kendileri veriyor.
Bazı okulların ise yabancı dil merkezleri ile anlaşması var. Öğrenciler bu dil merkezlerinde Makedonca öğreniyor. Böylece öğrenciler üniversite okurken aynı zamanda bir yabancı dil daha öğrenmiş oluyor. Bunun yanı sıra İngilizce eğitim veren ve Arnavutça eğitim veren okullar da mevcut.
Ülkede eğitim ücreti dönemin başında ödeniyor. Ücret yıllık olarak belirleniyor ve iki taksit şeklinde her dönemin başında ödeniyor. Ancak hazırlık okuyacak olan öğrenciler ilk yıl sadece hazırlık ücretini ödüyor ki, bu ücret oldukça düşük bir rakama tekabül ediyor. Makedonya gerek kültürü, gerek sosyal olanakları ve gerekse ucuzluğu ile yurt dışında eğitim almak isteyen gençler için son derece ideal bir ülkedir. Bu ülkede eğitim almanın diğer avantajlarını öğrenmek için bir yurt dışında eğitim danışmanlığı merkezi ile irtibata geçebilirsiniz. Aklınıza gelebilecek tüm konularda size rehberlik eden bu merkezler aracılığı ile üniversitelere başvuru da yapabiliyorsunuz.